
Bahan2
3 tbsp gula pasir tuk wat karamel
Bahan Puding
12 biji pisang Abu/Nipah
3 keping roti - buang tepi dia yg kaler gelap
2 cwn santan
2 1/2 tbsp gula pasir
3 tbsp susu pekat/krimer manis
3 biji telur Gred B
1 tsp esen vanila

1-Masukkn 3 tbsp gula pasir dlm loyang & buat karamel.

2-Kupas kulit pisang & buang empelurnya - bahagian dalam pisang yg warna agak gelap tu. Carik2kn roti

3-Masukkn sume bahan puding dlm blender & blend gula & bahan2 lain hgga halus

4-Tuang adunan yg dh diblend ke dalam loyang karamel..

5-Kukus puding selama 30minit @ hgga puding masak. Sebelum kukus, tutup loyang ngn aluminium foil. Akak x tutup sbb aluminium foil dh abis.. x beli lg. Klau x tutup ngn aluminium foil, balut penutup kukusan ngn kain bersih.

6-Bila dh masak, angkat & sejukkn.. Biar btol2 sejuk baru terbalikkn d atas pinggan @ bekas. Sebelum terbalikkn, amik pisau pemotong kek & lalukn di tepi puding tuk longgarkn puding dr loyang
SUMBER:http://bakery2embroidery.blogspot.com/2011/05/tart-telur.html

No comments:
Post a Comment