A. Kulit
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn butter + marjerin (butter + marjerin = 1/2 cwn)
1/2 biji telur Gred B
3/4 cwn gula castor
1 tsp esen vanila
B. Filling
1/2 cwn gula kastor - kurang klau xnk manis sgt
1 cwn air
1/2 cwn susu segar
1 tbsp tepung jagung/kastad
1 1/2 biji telur Gred B (amik 1/2 biji telur baki buat kulit td + 1 biji telur)
1 tsp esen vanila
sedikit pewarna kuning

1-Masukkn semua bahan A. Kulit ke dalam mangkuk adunan.

2-Uli hgga mendapat doh yg licin & x melekat ngn jari. Ketepikan

3-Untuk filing plak, masukkn semua bahan dlm mangkuk & kacau sebati. Kacau guna senduk je. Bila semua dh sebati, tapiskan

4-Panaskn oven 180'C. Ambil sedikit doh tuk kulit & tekan & ratakan dlm acuan tart. Ketebalan kulit tart ikut suka nk tebal mana ye.

5-Tuang filling ke dalam acuan tart dalam Langkah 3 td. Akak penuhkn je acuan tu..
Bakar 170'C selama 35 minit @ hgga tart masak

No comments:
Post a Comment